ΜΟΥΣΕΙΟ 2 α.JPG
 ΜΟΥΣΕΙΟ 7.JPG


Η Θεωρητική Κατεύθυνση της Γ΄ Λυκείου πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στις 2 Απριλίου 2014 στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας Κατεύθυνσης. Στόχος της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές τον χώρο της Παλαιάς Βουλής και εκθέματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ύλη τους.Οι μαθητές ενημερώθηκαν πριν από την είσοδό τους στο Μουσείο για την ιστορία (αλλά και την προϊστορία) του κτηρίου της Βουλής και στη συνέχεια τους επισημάνθηκε πως σε αυτό το κτήριο διαδραματίστηκε όλη η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1875 έως το 1935, η οποία τους είναι γνωστή από ένα σημαντικό μέρος της ύλης τους.Οι μαθητές αμέσως μετά την είσοδό τους στο Μουσείο είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής και να μείνουν στον χώρο, όπου είχαν αγορεύσει ο Τρικούπης, ο Δηλιγιάννης, ο Βενιζέλος και άλλα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 1875-1935.Έπειτα οι μαθητές περιηγήθηκαν όλες τις αίθουσες του Μουσείου και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλά εκθέματα, όπως τη Χάρτα του Ρήγα, τη σημαία της Φιλικής Εταιρείας, όπλα από την Επανάσταση του 1821, τη στολή του Κολοκοτρώνη, τα ακρόπρωρα πλοίων της Επανάστασης κ.ά.Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώθηκε στα εκθέματα που έχουν άμεση σχέση με την ύλη του μαθήματος της Ιστορίας Κατεύθυνσης, όπως το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας του 1844, προσωπικά αντικείμενα του Τρικούπη, προσωπογραφίες των βασιλέων, την πένα με την οποία ο Βενιζέλος υπέγραψε τη συνθήκη των Σεβρών κ.ά.Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές επισκέφθηκαν τις αίθουσες με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Εντυπώσεις των μαθητών

Αλεξίου Κωνσταντίνα

Η συγκίνηση δεν περιγράφεται! Ίσως το πιο συγκινητικό απ’ όλα ήταν ότι στα σκαλιά που πατήσαμε για να εισέλθουμε στο μουσείο, είχαν κάποτε πατήσει επιφανείς πολιτικοί, καθώς το κτήριο αυτό ήταν παλιότερα η Βουλή. Σ’ εκείνα τα σκαλιά δολοφονήθηκε ο Δηλιγιάννης, ο πολιτικός αντίπαλος του Τρικούπη.Το σημαντικότερο είναι ότι ίσως για πρώτη φορά –δυστυχώς – «καταλάβαινα» τα εκθέματα του μουσείου. Ίσως γιατί γνώριζα ήδη τα ονόματα των πολιτικών, των αγωνιστών, τα έργα τους, τις συνθήκες της εποχής κατά την οποία έζησαν. Ίσως γιατί στις μικρότερες ηλικίες δεν μπορείς να αντιληφθείς κατά τον ίδιο τρόπο τα γεγονότα που μαθαίνεις.Τα εκθέματα που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον μου ήταν οι ενδυμασίες των γυναικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Υπήρχαν ενδυμασίες πλούσιων γυναικών, απλές φορεσιές, γιορτινές και νυφικές. Οι περισσότερες ήταν εντυπωσιακές και αρκετοί μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτές, επειδή γνωρίσαμε πώς ντύνονταν οι άνθρωποι σε παλαιότερες εποχές.Οι πίνακες επιφανών πολιτικών και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, τα γραφεία, τα προσωπικά αντικείμενα διαφόρων προσωπικοτήτων της Ιστορίας μας ήταν όλα αυθεντικά. Είχαμε μπροστά μας τα γραφεία, τις καρέκλες, στις οποίες κάθονταν ο Τρικούπης και άλλοι πολιτικοί. Είναι πολύ συγκινητικό να έχεις μπροστά σου αντικείμενα που ακουμπούσαν σπουδαίοι άνθρωποι, που ζούσαν πριν από σένα.Ο χάρτης του Ρήγα Βελεστινλή ήταν εξίσου εντυπωσιακός. Μπορούσες να δεις ποιες περιοχές περιέκλειε το όραμά του. Επίσης μας εντυπωσίασαν τα όπλα των αγωνιστών του 21. Οι πιστόλες, τα καριοφίλια και όσα άλλα όπλα υπήρχαν μέσα στο μουσείο είχαν χρησιμοποιηθεί κάποτε από τους αγωνιστές. Ένα έκθεμα που έκανε αρκετούς από εμάς να ανατριχιάσουμε ήταν το μαχαίρι με το οποίο δολοφονήθηκε ο Δηλιγιάννης και μάλιστα στα ίδια σκαλοπάτια που είχαμε προ ολίγου κι εμείς ανέβει, για να εισέλθουμε στο κτήριο.Η αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε παλαιότερα η Βουλή ήταν όμορφη και εντυπωσιακή. Το δέος, η συγκίνησή σου να καθίσεις στα καθίσματα που κάποτε κάθονταν εξέχουσες προσωπικότητες δεν περιγράφεται.Μέσα στο μουσείο μεταφέρεσαι σ’ έναν άλλο κόσμο, στην παλιά εποχή, και αρχίζεις να σκέφτεσαι και να συνειδητοποιείς πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλιότερα και πόσο σημαντικό είναι τελικά να γνωρίζεις την ιστορία του τόπου σου.

Αυγουστίνου Μαρία

Επειδή στην Ελλάδα δε συνηθίζουμε να επισκεπτόμαστε πολύ συχνά τα μουσεία της χώρας μας τόσο ως παιδιά αλλά και ως ενήλικοι, θεώρησα την επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο ως μια σημαντική ευκαιρία. Με τη διάθεση της μαθήτριας της Γ Λυκείου που θέλει να δει και από κοντά όλα αυτά για τα οποία ξοδεύει πολλές ώρες να τα διαβάζει, η είσοδος στον χώρο όπου γίνονταν οι συνεδριάσεις της Βουλής ήταν εντυπωσιακή και είχε ενδιαφέρον. Η αίσθηση ότι κάθεσαι στα έδρανα και βρίσκεσαι στον χώρο όπου άλλοτε παίρνονταν σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα μας προξενεί εντύπωση και σε βάζει στη διαδικασία να φέρεις στη μνήμη σου τις σελίδες του βιβλίου που αναφέρονται σε όλα αυτά.Στις αίθουσες του Μουσείου ανακαλύψαμε με τα υπόλοιπα παιδιά προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα και προσωπογραφίες του Όθωνα, του Γεωργίου Α’, των πολέμαρχων του 1821, του Καποδίστρια, του Βενιζέλου και αρκετών άλλων σημαντικών προσώπων που καταγράφηκαν στην ελληνική ιστορία. Το ενδιαφέρον μου κέντρισαν και οι πολλοί πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι υπήρχαν σε όλες τις αίθουσες και απεικόνιζαν είτε σπουδαίες προσωπικότητες είτε γεγονότα του Αγώνα.Κλείνοντας, όλα ανεξαιρέτως τα εκθέματα του μουσείου είναι ανεκτίμητης αξίας κληρονομιά για εμάς, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε και διαιωνίσουμε με επισκέψεις σαν και αυτή εντός και εκτός των πλαισίων του σχολείου.
Γιακουμάκης ΓιάννηςΣτο σύνολό της η επίσκεψή μας στην Παλαιά Βουλή ήταν μια καινούργια αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία! Ήρθαμε σε επαφή με στοιχεία του πολιτισμού της χώρας μας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις διδασκαλίες της φετινής χρονιάς στο μάθημα της Ιστορίας. Αδιαμφισβήτητα, ο "πλούτος" αυτός εμφύσησε ζωή στις πληροφορίες που λαμβάνουμε απ' το σχολικό εγχειρίδιο. Επρόκειτο για μια ουσιαστικότατη εκπαιδευτική επίσκεψη, που σίγουρα θα μας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των κειμένων της Ιστορίας.

Μπόγδου Βάσω

Η επίσκεψη στo Ιστορικό Μουσείο όχι μόνο ήταν ένα ξεκούραστο διάλειμμα από την εξαντλητική καθημερινότητα ,αλλά αποτέλεσε ένα ταξίδι στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος, μέσα από το οποίο πήραν ζωή και εμπλουτίστηκαν οι ήδη υπάρχουσες γνώσεις μας και αποκτήσαμε επιπλέον γνώσεις, που μας βοήθησαν στο να έχουμε μία πιο σφαιρική ιστορική άποψη. Από τα εντυπωσιακά εκθέματα του χώρου, που συνοδεύτηκαν με ξενάγηση από τις συνοδούς καθηγήτριες, ίσως να ξεχωρίζουμε αυτά της Επανάστασης του 1821, έναν πόλεμο, όπως είπε ο Ντελακρουά, ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τον πολιτισμό.

Σπεράντζα Ναταλία

Σε μία εποχή κατά την οποία είναι αισθητός ο αποπροσανατολισμός των ανθρώπων από τις ρίζες τους, το ιστορικό μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό διάλειμμα επικοινωνίας και αναβίωσης του παρελθόντος. Εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τα εκθέματα των σπουδαιότερων μορφών της ελληνικής επανάστασης του 1821, της νεότερης ιστορίας, καθώς και με αναπαραστάσεις του εσωτερικού των σπιτιών εκείνης της εποχής. Έτσι επιτυγχάνεται η άμεση σύνδεση κυρίως των νεότερων με την ιστορία, εφόσον "ξεφεύγουν" από το σχολικό βιβλίο και δέχονται γνώσεις μέσω των αισθήσεων.